HTML

2011.01.17. 10:40 milanovitswanted

Joe Pesci

Az 1943-as születésű Joe Pesci a zene szakmában kezdte pályafutását, de megélhetési gondjai miatt a filmiparban kötött ki, ahol szintén nem sikerült neki gyökeret verni. Nagy szerencséjére (szerencsénkre) Robert De Niro videómagnójába került a The Death Collector című kisköltségvetésű gengsztermozija, ami még a filmszínházakig sem jutott el. Miután megmutatta Scorsese-nek a szalagot, már nem volt kérdéses ki alakítja Jake LaMotta testvérét, Joey-t közelgő projektjükben, mely a Dühöngő bika címet kapta. Mind a filmet, mind Pesci alakítását nagy kritikai siker övezte, de legalább akkora fontossággal bírt az a baráti kötelék és szakmai kapcsolat, ami ezzel a filmmel vette kezdetét, majd végigkövette, sőt keretbe zárta pályafutását.
1984-ben újabb rendezőlegendával dolgozott együtt, a Volt egyszer egy Amerika című maffiafilm epizódszerepében Sergio Leone dirigálta. A drámai szerepek mellett komikusi vénáit is megmutatta, mely vonulat ékkövei a Reszkessetek betörők és a Halálos fegyver széria egyes részei. A kis mitugrász Leo Getz és a szánalmasan szeretni való Harry figurái minden filmbarát emlékezetébe örökre beivódtak.
1990-ben újra összeállt a Pesci-De Niro-Scorsese trió, és egy olyan munkát, ezen belül pedig egy olyan karaktert tettek le az asztalra, amit sem előtte, sem utánna nem bírt(ak) felülmúlni. Ez a film a Nagymenők. Tommy DeVito figurája maga az energia, a lobbanékonyság, az agresszió, mely viharként tör elő a legváratlanabb helyzetekben és semmit sem kímél, mindent eltöröl maga előtt. Teljesítményét az akadémia sem hagyta figyelmen kívül és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában szoborral díjazta.
Ismét egy remek film, egy nagy rendező és egy fura karakter következett, Oliver Stone keze alatt játszott a JFK - A nyitott dossziéban, nem kevésbé emlékezeteset.
Majd újabb vidámabb szerepek után Bob De Niro első rendezésében a Bronxi mesében játszik el egy apró szerepet, stilszerűen mint maffiózó, hogy aztán eleddig utoljára újra Scorsese kamerája elé állhasson a Casinoban, ahol a Nagymenőkből átkopírozott szerepét újra remekül adta.
Az 1998-as Halálos fegyver 4 után aztán úgy tűnik el a mozik világából, ahogyan a 80'-as évek elején berobbant oda, de mély nyomot hagyott maga után a mozgóképek történelmében. Legemlékezetesebb alakításait egytől-egyig mellékszerepekben nyújtotta, de ha jelen volt mindig uralta a vásznat a kisember, játszott akár kemény maffiózót vagy jelentéktelen lúzert.
Aztán 8 év hallgatás után visszatért egy pár perces cameo erejéig a jóbarát De Niro 2006-os rendezésében Az ügynökségben, ahol ki mást, mint egy olasz keresztapát alakít.

Szólj hozzá!

Címkék: színész


A bejegyzés trackback címe:

https://filmekszineszek.blog.hu/api/trackback/id/tr182589747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása